Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
(Po-Pá 8:00 - 15:00)
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 1 500,00 Kč a máte dopravu ZDARMA
  1. Úvod
  2. Káva

Káva

Ačkoliv Asie obecně patří k zemím, kde preferují čaj, za desítky let pěstování se káva (ca phé) stala stejně oblíbenou. A možná i oblíbenější. Vietnamská káva je pojem, který začínáme v Evropě teprve objevovat. Jak si ji správně připravit a proč je silnější než káva, na kterou jsme zvyklí u nás?

Kdy se ve Vietnamu začala pěstovat káva

Pití kávy a její pěstování nemá ve Vietnamu dlouhou tradici. Zatímco celá Evropa už kávu znala prakticky od 16. století, Vietnamci si na prvním šálku kávy mohl pochutnat až zhruba o 3 století později, kdy byla přivezena francouzským knězem v roce 1857 první sazenice kávovníku typu Arabika.

Vietnamská káva má být silná a sladká. Jak ji správně připravit?
Příprava vietnamské kávy s phin filtrem
Nejprodávanější
1.
Vietnamská káva Espresso 100% robusta - 1KG
Vietnamská káva Espresso 100% robusta - 1KG
Skladem
  • TOP produkt
  • Novinka
649,00 Kč
46 % sleva
349,00 Kč
288,43 Kč bez DPH
2.
Vietnamská káva Robusta 100% 1KG
Vietnamská káva Robusta 100% 1KG
Skladem
  • TOP produkt
  • Novinka
889,00 Kč
49 % sleva
449,00 Kč
371,07 Kč bez DPH
3.
Vietnamská káva Arabica 100% 1KG
Vietnamská káva Arabica 100% 1KG
Skladem
  • TOP produkt
  • Novinka
649,00 Kč
31 % sleva
449,00 Kč
371,07 Kč bez DPH
Zobrazuji 1-3 z 3
  • TOP produkt
  • Novinka
Vietnamská káva Espresso 100% robusta - 1KG
0 hodnocení
Běžná cena 649,00 Kč
349,00 Kč
288,43 Kč bez DPH
349,00 Kč
288,43 Kč bez DPH
Skladem
ks
  • TOP produkt
  • Novinka
Vietnamská káva Arabica 100% 1KG
0 hodnocení
Běžná cena 649,00 Kč
449,00 Kč
371,07 Kč bez DPH
449,00 Kč
371,07 Kč bez DPH
Skladem
ks
  • TOP produkt
  • Novinka
Vietnamská káva Robusta 100% 1KG
0 hodnocení
Běžná cena 889,00 Kč
449,00 Kč
371,07 Kč bez DPH
449,00 Kč
371,07 Kč bez DPH
Skladem
ks
Produktů na stránku 72144216

Rozmach přišel ale až po roce 1975 s koncem války. Zdecimovaný Vietnam v pěstování kávy zahlédl příležitost, jak se z problémů vymanit a její pěstování začala podporovat komunistická vláda. Ta využila ničivých mrazů v Brazílii, které zničily 2/3 úrody, a představila tak světu svoji kávu.

Od roku 1986 bylo ve Vietnamu obnoveno soukromě podnikání, což výrazným způsobem oživilo kávový průmysl. Zemi zachvátila bezhlavá honba zemědělců za kávovými zrnky, jejíž negativní výsledky přetrvávají doposud – vyčerpaná půda, zhoršení životního prostředí díky používání hnojiv a další.

Z robusty na arabiku

Pěstitelé kávy si většinou vybírají druh kávy robusta, která sice není tak kvalitní jako arabica, na druhou stranu není tolik náročná na pěstování a nabízí tak vyšší výnosy. A kromě toho obsahuje více kofeinu než arabika, a to až . Je tedy silnější a dovede prodloužit den o hezkých pár hodin.

Jednoduchá kalkulace pěstitelů tak stojí za pověstnou silou vietnamské kávy, která vedla k tomu, že je Vietnam největším vývozcem robusty na světě a po Brazílii druhým největším vývozcem kávy vůbec.

Vietnamská káva má být silná a sladká. Jak ji správně připravit?
 

Kávě se ve Vietnamu skvěle daří. Mimo jiné také proto, že se nachází v kávovém pásu. V něm jsou ideální podmínky pro pěstování kávy – stálá teplota, dostatek srážek, vlhkost a sluneční světlo.

Některé regiony Vietnamu jsou kávou vyhlášené. Například Buon Ma Thout, Tonkin, Annam či Lamdong. Oblasti na severu Jižního Vietnamu Dak Lak se dokonce říká Království kávy.