Čaje
Vietnamské čaje
Vietnam patří mezi tradiční producenty čaje a v exportu dosahuje pozice okolo desátého místa na světě. Čaj se zde pěstuje již od 11. století, severní Vietnam dokonce patří do území, kde se pravděpodobně objevil první divoce rostoucí čajovník.
- TOP produkt
- TOP produkt
- Akce
- Novinka
Ve Vietnamu se vyrábí převážně čaj černý, zelený a oolong, nově také Pu Erhy a výjimečně i bílé čaje. Vietnamci při popíjení jednoznačně upřednostňují čaj zelený, často také aromatizovaný jasmínem či lotosem. Například během svátku Tet – nového lunárního roku, pijí Vietnamci čaj lotosový.
Vietnamský čaj se výborně hodí k celodennímu popíjení, sami Vietnamci vypijí několik šálků denně. Přes rostoucí poeuroamerizování společnosti má zelený čaj stále své pevné místo, bývá nabízen ve většině restaurací a dokonce i v rychle přibývajících kavárnách. Na našem trhu jsou nejpopulárnější z vietnamských čajů čaje zelené… Vietnamci sami dávají přednost velmi silnému, olejovitému nálevu, plné, výrazně hořké chuti.
V našich čajovnách jsme spíše zvyklí na čaj připravený jemněji, přesto výrazná, trávově mořská chuť je typická pro všechny nabízené druhy vietnamských zelených čajů. Zprvu nahořklé aroma pomalu v hrdle sládne. Zelené vietnamy jsou právem oceňovány pro své rychlé a silné povzbuzující účinky. Tyto čaje připravujeme na dva až tři nálevy.
Mezi nejznámější vietnamské zelené čaje patří Che Thai Nguyen, Che Shan, Suoi Giang a také jasmínový Che N´hai. V menší míře je na našem trhu zastoupen i vietnamský čaj polozelený – oolong. Tento poskytuje plnou chuť ne zcela nepodobnou čínským oolongům.
Stejně jako ostatní zelené a polozelené čaje obsahují i ty vietnamské spoustu pozitivních látek, především antioxidantů a stopových prvků. Jejich výhodou je příjemná cena a dobrá pitelnost, která předurčuje tyto čaje k časté konzumaci.