Roušky
Rouška
Chirurgická ústenka, lékařská maska, chirurgická rouška nebo jednoduše jen rouška. Je mnoho názvů pro jeden a ten samý zdravotnický prostředek. Je typický pro pracovníky ve zdravotnictví při operačních zákrocích a tam, kde je potřeba udržet prostředí bez mikrobů. Ústenky jsou vyrobené tak, aby zachytily kapénky z úst a nosu nositele a chránily tak jeho okolí.
- TOP produkt
- Novinka
- TOP produkt
- Akce
- TOP produkt
- Novinka
- Akce
- Akce
- Akce
- Akce
- Akce
- TOP produkt
- Akce
Kolem úst a nosu dobře netěsní, takže vzduch proudí z bočních stran. Jednorázové roušky se standardně skládají ze tří tenkých vrstev a jsou nařasené, aby se lépe přizpůsobily velikosti obličeje. Za ušima se dají založit gumičkou nebo zavázat na dvou místech za hlavou.
Zatímco v Evropě jsme si na roušky na veřejnosti dlouho zvykali. V asijských zemích je nošení ústenek po čas chřipkové epidemie zcela běžné a považuje se za projev společenské odpovědnosti vůči ostatním obyvatelům.
Bavlněná rouška
Když se kvůli šíření koronaviru rapidně zvýšil prodej roušek, byly zásoby v lékárnách a velkoskladech rázem pryč. Na zakrytí nosu a úst se doporučovalo nosit alespoň textilní roušku. Praktické jsou také roušky s kapsou, kde si vkládají filtry z nanovlákna. Teď už jsou roušky skladem, ale v případě nejvyšší nouze se dá použít i rouška z trička. Výroba roušky je docela snadná. Stačí, když máte střih na roušku a trochu krejčovských zručností.
Jak nosit roušku
Chirurgické ústenky jsou jednorázová záležitost. Po několikahodinovém nošení patří z hygienických důvodů do koše. Z vnitřní strany se totiž při používání zachytávají mikroorganismy z ústní dutiny a nosu, sliny, drobné zbytky jídla a pot z obličeje. A jak ji co nejšetrněji zlikvidovat? Vložit ji do igelitového sáčku a vyhodit do komunálního odpadu.
Textilní roušky a především dětské roušky potřebují pravidelnou péči, lze je dezinfikovat a používat opakovaně. Je výhodou, když jich máte hned několik a můžete si je průběžně měnit. Je jasné, že pár roušek nebudete prát samostatně v pračce, a proto je praktičtější je vyvařovat. Jak tedy vyvařit roušku? Roušku vyvařte na sporáku v hrnci a to minimálně 5 minut. Látka tak přejde teplotou alespoň 100 °C. Nechte ji pak ještě ve vodě vychladnout a pořádně vysušte. Aby jste měli opravdu jistotu, že jsou zlikvidované všechny bakterie a viry, roušku vyžehlete. Takto vyprané a vyžehlené roušky uložte si zavíracího pytlíku a mějte je připraven na použití.
Také roušky s filtrem z nanovlákna lze prát, žehlit a používat opakovaně, vždy podle pokynů výrobce.